VIZANTIJSKA FILOSOFIJA

vizantijska_filosofijaVIZANTIJSKA FILOSOFIJA
Vasilije Tatakis
2002. ćirilica, broširano, 460 str., 21 cm

Tatakisovo delo predstavlja prvu veliku istorijsku sintezu vizantijske filosofije. Autor prati razvoj vizantijske filosofske misli od VI do XV veka. Drugo izdanje knjige dopunjeno je i prošireno Tatakisovim delom ”Helenska patristička i vizantijska filosofija” i sa dva instruktivna uvodna teksta K. Elera i L. G. Benakisa. Uz to, knjiga sadrži dve vredne bibliografije: ”Opštu bibliografiju vizantijske filosfije” i bibliografiju o prevodima Svetih Otaca na srpski jezik.

Više informacija: VIZANTIJSKA FILOSOFIJA

Advertisements

One Response to VIZANTIJSKA FILOSOFIJA

  1. ikjasen says:

    Knjiga sadrži radove uglednih naučnika, posvećenih temama i ličnostima vizantijske filozofske misli. U njoj ćemo naći svedočanstva o tome da Vizantinci čuvaju ponos što su Heleni po jezičkim i idejnim tradicijama. Ono što izlaganje Tatakisa čini posebno interesantnim je činjenica da je u njemu do detalja pokazana spona koja vezuje ovu „hrisćansku filosofiju“ za helensku misao i sa druge strane pokazuje da je prava baština vizantijske misli, nakon nesreće kojom je okončana istorija Vizantije, prenesena u pravoslavne zemlje od Grčke do Rusije.
    O bogatoj zbirci studija i radova koji se odnose na Vizantijsku filosofiju svedoči i opšta bibliografija koja obuhvata period od prvih studija o Vizantijskoj filosofiji krajem 19. veka i početkom 20. veka do danas. Knjiga sadrži i bibliografiju Svetih otaca prevedenu na srpski jezik.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: