TEORIJA SAZNANJA

teorija saznajaTEORIJA SAZNANJA
Dejvid V. Hemlin
2001, ćirilica, broširano, 319 str., 20 cm

Teorija saznanja ili epistemologija jeste filosofska disciplina koja se bavi prirodom znanja, njegovom mogućnošću, obimom i opštom osnovom. Stoga je glavna preokupacija filosofa bila i jeste da obezbede jednu opštu osnovu koja bi obezbedila mogućnost saznanja. Ovo podrazumeva jednu filosofsku kritiku svih vrsta pretenzija na znanje i jednu filosofsku ocenu sumnji koje se pobuđuju u pogledu tih pretenzija. Osnovno pitanje da li je moguća jedna potpuna teorija saznanja za autora nema konačan odgovor i to je ono što je poželjno, jer samo na taj način traganje za utemeljenjem znanja i njegova filosofska argumentacija je moguća i ima smisla.

Više informacija: TEORIJA SAZNANJA

Advertisements

2 Responses to TEORIJA SAZNANJA

  1. ikjasen says:

    Dejvid V. Hemlin (David W. Hamlyn) rođen je 1924. godine i na njegov pristup pitanjima epistemologije i filosofije psihologije najviše su uticala interesovanja za Aristotela (prevod s komentarima spisa De Alljma, Oxford, 1968) i Vitgenštajna.

    Njegova središnja teza, razvijena u delima Iskustvo i rast razumevanja (London, 1978), Opažanje, učenje i sopstvo (London, 1983) i U crnoj kutiji i izvan nje (Oxford, 1990) glasi da, kako bi bilo saznavalac, neko biće mora biti aktivno i nastojati da svoja vjerovanja uredi u skladu sa normom istine; ovo zahteva pripadnost nekoj zajednici, a interakcija sa njom

    uključuje emocionalne odgovore. Ukratko, saznavaoci su društveni, osećajni delatnci. Kao profesor filosofije na koledžu Birkbek u Londonu (1964-1988) i urednik časopisa Mind (1972-1984), Hemlin je značajna ličnost u okviru filosofije u Britaniji. Druga glavna oblast njegovog stvaralaštva jeste istorija filosofije.

  2. ikjasen says:

    Teorija saznanja (takođe epistemologija ili gnoseologija) je oblast filozofije koja istražuje mogućnosti, korene nastanka i krajnje domete ljudskog saznanja.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: