IZREKE I ANEGDOTE

izreke_i_anegdoteIZREKE I ANEGDOTE
Sula Radov
2003, ćirilica, tvrdi povez, 135 str., 21 cm

Delo kroz anegdote, izreke, pitalice daje impresivnu sliku Stare Crne Gore i odnosa koji su vladali u njoj. Doba Petra I, Petra II, knjaza Danila i delom knjaza Nikole je i Sulino doba o kojem svedoči ova knjiga.

Više informacija:
IZREKE I ANEGDOTE

Advertisements

4 Responses to IZREKE I ANEGDOTE

 1. ikjasen says:

  Sula je, za svoje rane mladosti, u svom najbližem društvenom okruženju, stasavao kao neko ko je izuzetno pametan, darovit i plemenit. Dakle, na sebe je skretao pažnju, ne toliko fizičkim izgledom, koliko svojom duhovnošću i moralnošću. Kad je stasao, u selu, bratstvu, plemenu, a, kasnije, kapetaniji, svi su mu se, takoreći, obraćali za savjet, da im pomogne u porodičnim i životnim teškoćama, da riješi sporna pitanja, te, na taj način, postajao je, sve više, psihološka, moralna i duhovna potreba ljudi, njihov orijentir, savjetnik i presuditelj, čovjek kojem se vjerovalo u svakom pogledu, neko ko sve razumije i koji hoće i može svima pomoći. I Sula nije imao, što bi rekao naš narod, »druge«, već da znalački vrši taj svoj, nimalo laki zadatak, stavljajući u funkciju tog zadatka sve potencijale svoga bića, naročito – mudrost, pamet i moralnost. Sulina komunikacija sa neposrdnom okolinom je prirodna i sadržajna, dobronamjena, i zasnovana na pravoj snazi svake pojedinačne ličnosti, sa uvažavanjem vrlina i mana, sa njegovim autoritetom, koji je zasnovan, prije svega, na poštovanju, a ne kapetanskom činu i vlasti, koja je iz tog čina proizilazila. U izricanju sopstvenih sudova o pojedincima i njihovim mišljenjima i postupcima, Sula je bio veoma objektivan, počev od njegove žene Kokne, preko brata Novaka, najbližih rodjaka, do najdaljih bratstvenika i plemenika.

 2. ikjasen says:

  Za vrijeme Petra I, Sula je postao član Kuluka, prve jedinstvene sudske institucije u Crnoj Gori, koja je uspostavljena 1798. godine. Istakao se, kao član te institucije, i, kao takvog, cijenio ga je Petar I. Po nekim izvorima, Sula je učestvovao, veoma mlad, sa knezom Mrdjanom Jovanovićem, na sudjenju u manastiru Stanjevići – opatu Dolćiju, sekretaru Petra I, kao jedan od 48 biranih Crnogoraca. Kao član Kuluka, već je bio prepoznatljiv po zalaganju za pravdu i pravilnost, javno ističući: »Ne može čojek griješit – ako istinu reče. Griješi bi, ako je zaturi i krije od ljudi.« Vodjen ovom mišlju i tim životnim stavom, trudio se da, u izricanju presuda, bude oštar i pravičan, odnosno da presude zaštite pravoga, a pogode krivoga. Znao je, tada, govoriti: “Lako je čojeka ubiti u boju – još lakše u osveti, ma je muka, u ime naroda, po pravdi kaznu mu izreć! Čojeku, tada, ne uzimaš samo život, no i čojstvo, a to je više od života.”

 3. ikjasen says:

  U svim dosadasnjim pisanim osvrtima na narodnog mudraca i moralnog amanetnika Sulu Radova naglasava se da je komanski i katunski prvak iz XIX vijeka bio nepismen covjek. Zato se valja zapitati – kakva je to Sulina nepismenost i da li je to uopste nepismenost?

  Odmah odgovaram na pitanje koje sam postavio. Sula Radov bio je nepismen samo u graficko-ortografskom a ne pak u semantickom znacenju. U tom smislu, pomognimo se jednom analogijom. Covjek bez ocnoga vida je slijep, ali slazemo se s Njegosem – „budale su s ocima slijepe!“ Homer i Filip Visnjic slijepi su u medicinskom kao sto je Sula Radov nepismen u graficko-ortografskom smislu.

 4. ikjasen says:

  Najreprezentativniji primjer nepismenog plemenika i bratstvenika koji je edukovan normama drzavotvorne pisane kulture upravo je Sula Radov iz Komana. Nepismenog Sulu pripremila je pisana istorija!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: