LJUDSKI RAZUM

ljudski razumLJUDSKI RAZUM
Stiven E. Tulmin
2002, ćirilica, broširano, 479 str., 20 cm

Čovek zna i svestan je da zna. Ljudsko razumevanje se istorijski razvija na dva komplementarna načina: ono raste i istovremeno se produbljuje, postaje obimnije i refleksivnije. Prvim načinom gledamo „izvan sebe“, a drugim „unutar sebe“. Prvim načinom ovladavamo problemima što nam ih svet u kojem živimo postavlja, a drugim razmatramo kako tim problemima ovladavamo. Autor se u ovoj knjizi, pre svega, bavi drugim načinom razvoja ljudskog razuma i znanja, odnosno, problemu ljudskog razumevanja prilazi sa stanovišta epistemologije, gnoseologije i metodologije.

Više informacija: LJUDSKI RAZUM

Advertisements

2 Responses to LJUDSKI RAZUM

  1. ikjasen says:

    Stiven E. Tulmin, engleski filosof, rođen 1922. godine u Londonu. Obrazovan pod uticajem Ludviga Vitgenštajna, istakao se radovima iz oblasti moderne teorije retorike i argumentacije. Najznačajnija dela: „Uvod u filozofiju nauke“ (The Philosophy of Science; An introduction 1953), „Upotreba argumenata (The Uses of Argument 1958), „Ljudski razum“ (Human Understanding 1972), „Uvod u rasuđivanje“ (An Introduction to Reasoning 1979).

  2. ikjasen says:

    Teorija saznanja (takođe epistemologija ili gnoseologija) je oblast filozofije koja istražuje mogućnosti, korene nastanka i krajnje domete ljudskog saznanja.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: