MELODIJA TEOLOGIJE

melodija teologijeMELODIJA TEOLOGIJE
Jaroslav Pelikan
2005, ćirilica, broširano, 235 str., 21 cm

Autorova prva knjiga prevedena na srpski jezik predstavlja svojevrsnu intelektualnu „autobiografiju u malim komadima“, gde se uformi filozofskog rečnika kroz osamdeset dve rečničke odrednice izražava jedan potpuno personalni skup predrasuda. Po samoj autorovoj želji knjiga je protkana veoma ličnim prosuđivanjem, ali i prilično tehničkim stručnim analizama i smelom istorijsko-teološkom generalizacijom.

Više informacija: MELODIJA TEOLOGIJE

Advertisements

3 Responses to MELODIJA TEOLOGIJE

 1. ikjasen says:

  Jaroslav Jan Pelikan rođen je 1923. godine u Akronu, država Ohajo, SAD,u slovačko-srpskoj porodici. Nakon završenih studija teologije i doktorata na Univerzitetu u Čikagu započinje uspešnu akademsku karijeru.
  Od 1962. do 1996. predaje na uglednom Univerzitetu Jejl, a zatim i na Univerzitetima u Bostonu i Pensilvaniji, gostujući kao predavač na desetinama američkih i evropskih univerziteta. Godine 1998. primio je pravoslavnu veru. Umro je 2006. godine. Objavio je na desetine knjiga iz oblasti istorije hrišćanstva i za svoje naučno delo dobio je niz prestižnih međunarodnih priznanja i nagrada. Njegova knjiga Melodija teologije: Filosofski rečnik sa preko dve stotine filosofskih, teoloških i crkveno-istorijskih odrednica objavljena je u srpskom prevodu u izdanju naše kuće 2005. godine. Njegovo najznačajnije delo, petotomno Hrišćansko predanje, objavljeno u periodu 1971–1989, ustoličilo ga je kao jednog od najznačajnijih savremenih istoričara hrišćanstva.

 2. ikjasen says:

  Jaroslav Pelikan – „Kontinuitet i stvaranje“

  http://www.verujem.org/pdf/pelikan_jaroslav.pdf

 3. ikjasen says:

  Jaroslav Jan Pelikan (engl. Jaroslav Jan Pelikan, 1923-2006) — američki patrolog i istoričar hrišćanstva slovačkog porekla. Bio je dugo godina luteranski pastor, ali je u poznim godinama prešao na pravoslavlje.

  Pelikan se rodio u porodici sa slovenskim korenima: otac je bio Slovak, a majka Srpkinja. Otac mu je imao čin pastora, a deda je bio episkop Slovačke luteranske crkve u SAD-u. Već kao dete je pokazao izuzetne jezičke sposobnosti (savladao je desetak jezika), a rano je naučio i pisati na pisaćoj mašini.

  Školovao se na luteranskoj bogosloviji „Konkordija“ u Sent Luisu (gde je promovisan u čin pastora Luteranske crkve) i mičigenskom univerzitetu, gde je u 22 godini postao doktor filozofije. Zatim se bavio izučavanjem i predavanjem hrišćanske teologije i patristike. Autor je više od trideset knjiga na navedenu tematiku, uključujući i petotomno delo „The Christian Tradition: A History of the Development of Doctrine“ (1971—1989). Od 1962. do 1996, radio je na jelskom univerzitetu kao profesor crkvene istorije.

  Pelikan je bio urednik religijskog sadržaja Enciklopedije Britanika, a 1980. godine je osnovao Savet naučnika pri biblioteci Kongresa SAD-a. Dobio je 42 počasna doktorata na univerzitetima širom sveta. Predsednik SAD-a Bil Klinton imenovao je profesora Pelikana na dužnost predsednika odbora za kulturu i humanističke nauke.

  Godine 1998, zajedno sa svojom suprugom Silvijom prešao je na pravoslavlje. Godine 2004. dobio je Klugeovu nagradu za postignuća u oblasti humanističkih nauka. Novčani deo nagrade u iznosu od 500 000 dolara darovao je pravoslavnoj Bogosloviji svetog Vladimira u Njujorku.

  Izvor: Vikipedija, slobodna enciklopedija

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: